Fax- en e-mailbericht krijgen bescherming

Uit: Trouw, 19 oktober 2000

Van onze redactie politiek

DEN HAAG - Het kabinet wil communicatie per fax en e-mail grondwettelijk beschermen, zoals bij brief, telefoon en telegraaf. Minister De Vries (PvdA, binnenlandse zaken) schrijft dit aan de Kamer.

Het kabinet volgt hiermee het advies van een commissie, die rapporteerde over 'grondrechten in het digitale tijdperk'. Als algemene lijn koos die dat grondrechten, zoals vastgelegd in de Grondwet, niet moeten afhangen van de toegepaste techniek.

De Vries wil nu niet alleen het e-mail- en faxverkeer dezelfde bescherming geven als het briefgeheim, maar ook de bepaling over de vrijheid van meningsuiting geschikt maken voor het internettijdperk. De vrije meningsuiting geldt in het nieuwe grondwetsartikel dan ook ongeacht het medium. Nieuw is ook dat handelsreclame en productinformatie onder het recht op vrije meningsuiting gaan vallen, zij het dat daaraan wat meer beperkingen zullen kunnen worden gesteld.

Verder zal het recht op petitie (iedere burger mag de overheid een verzoekschrift sturen) ook geëmailde verzoekschriften omvatten. En de bepaling over het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer zal worden uitgebreid, overeenkomstig de Europese richtlijn.

Ook wil het kabinet het grondrecht op overheidsinformatie gaan vastleggen. Het kabinet vindt dat het bestaande artikel over de openbaarheid van bestuur niet meer voldoet. De nieuwe bepaling gaat verder dan wat de wet openbaarheid van bestuur regelt. De overheid krijgt de grondwettelijke verplichting de toegankelijkheid tot overheidsinformatie te garanderen.

Het zal nog wel jaren duren voor de nieuwe bepalingen van kracht zijn. Het wijzigen van de Grondwet vergt een aparte procedure. Voorstellen moeten eerst met een gewone meerderheid worden aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer. Daarna moeten de Kamers er in een tweede ronde nog een keer over oordelen. Dan moet er een tweederde meerderheid voor zijn. En voor de Tweede Kamer geldt dat die er in nieuwe samenstelling over moet stemmen, dus na verkiezingen.

© dagblad Trouw 2000

Bron: web.archive.org