Leven van de wind

In Ypenburg is de werkplaats - of wellicht correcter, het lab van Theo Jansen, kunstenaar en kinetic sculptor. Daar huizen de creaties van Jansen, de door hem tot leven geroepen strandbeesten.

Strandbeest
 Foto: screenshot uit trailer "Strandbeesten" (2003)

Theo Jansen bouwt complexe ontwerpen met PVC-buizen, die nog het meest lijken op geraamten van dieren. Voortgedreven door de wind, komen deze buizenbeesten tot leven en bewegen zich over het strand. Ze lopen, veranderen van richting, staan plotseling stil aan de waterkant, maken rechtsomkeert.

Op 2 februari a.s. is er bij het Ypenburgse atelier een Open Door Event. Dé kans om de kunstenaar en zijn strandbeesten in actie te zien.

Jansen brak in 1975 zijn studie natuurkunde in Delft af, om zich aan de schilderkunst te wijden. In 1980 joeg hij de Delftse bevolking de stuipen op het lijf met een zelfgebouwde UFO, die echt vloog. In de afgelopen tien jaar hield hij zich bezig met zijn nieuwste creaties, de strandbeesten.

Afgelopen jaar werd een film gemaakt over Jansen en zijn werk, "Strandbeesten", die op 28 september 2007 in première ging in Hannover. Bekijk ook de trailer van deze film.

Theo Jansen is een veelgevraagd spreker, en wordt door zijn werk op het snijvlak van kunst en techniek ook wel aangeduid als een moderne Leonardo DaVinci.

De engelstalige Wikipedia heeft een interessant artikel over Theo Jansen, waarin ook enigzins wordt uitgelegd welke rol genetic algorithms spelen in zijn beestachtige ontwerpen.

Het mooiste is natuurlijk om dit kunstmatige leven in actie te zien. Onderstaand filmfragment is van een TED-conferentie, met een toelichting door de artist himself: