Peter's blog

Noah met de juiste bril

‘Vergeet niet een brilletje uit de bak te pakken’, zei de jongen die mijn bioscoopkaartje scheurde. Ik zette braaf zo’n plastic 3D-geval op, klaar voor het visuele geweld waarmee regisseur Darren Aronofsky zijn versie van het bijbelverhaal over Noach en de vloed vertelt. Een budget van 125 miljoen dollar, duizenden liters water en een ark op ware grootte. Laat maar komen.

Het kwaad heeft vele gezichten

Vergelding is het belangrijkste motief in de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme. Want hoe bestrijd je het kwaad en verdedig je vrijheid en democratie, wanneer je zelf overgaat tot marteling, moord en het systematisch schenden van mensenrechten? In de film Zero Dark Thirty wordt deze vraag wel gesteld, maar blijft een antwoord uit.

Zoek je mottig

Deze zomer ontmoette ik in Cornwall een hageheld (Lasiocampa quercus). In het Engelse taalgebied beter bekend als Oak Eggar. Niet dat ik wist dat deze stevige, wollig behaarde vlinder er eentje was. Ze zag er uit als een hommel die heur haar heeft laten groeien. Met een geel-bruin jasje aan, voorzien van allerhande flapjes.

Lasiocampa quercus

Ga niet naar zee

Tommy Wieringa - Ga niet naar zeeDe bundel Ga niet naar zee van Tommy Wieringa is gevuld met korte stukken. Na enkele succesvolle romans zou zo'n verzameling literaire fragmenten een samenraapsel kunnen zijn, maar dat is het niet. “Ik neem het kortebaanwerk zéér serieus,” benadrukt Wieringa in een interview. De stukken zijn momentopnamen uit een leven. Observaties, herinneringen, bespiegeling.

Big Bang Revisited

Morgenochtend om 09.30 uur (CET) wordt op de Frans-Zwitserse grens, in de buurt van Genève een wetenschappelijk experiment gestart dat klinkt als een TV-seizoen Startrek: Large Hadron Collider - First Beam.


Foto: © CERN.ch

Serious Games: in de ban van het conflict

Global Conflicts: Palestine - screenshot
Screenshot uit trailer 'Global Conflicts: Palestine'

Afgelopen woensdag bekeek ik (een herhaling van) Uitzending 5 van de VPRO-serie 'In de Ban van het Ding'. In deze aflevering van de vermeende docu-soap bezoekt Bright-redacteur Linda Hakeboom het hoofdkantoor van de Deense firma Serious Games en spreekt er met gameontwikkelaar en psycholoog Simon Egenfeldt-Nielsen.

Leven van de wind

In Ypenburg is de werkplaats - of wellicht correcter, het lab van Theo Jansen, kunstenaar en kinetic sculptor. Daar huizen de creaties van Jansen, de door hem tot leven geroepen strandbeesten.

Strandbeest
 Foto: screenshot uit trailer "Strandbeesten" (2003)

Pages