Are you for Real?

Run RealHet was al weer een hele tijd geleden dat ik me had druk gemaakt om RealPlayer, en dan zeker de Linux-versie. Je hoort nog maar weinig van de firma RealNetworks, ze lijken de slag om de streaming media behoorlijk verloren te hebben. Correct me if I'm wrong.

Maar ja, dat VPRO-archief is nu wel erg ontoegankelijk geworden, zonder geïnstalleerde RealPlayer. Weg oude afleveringen van Tegenlicht, Andere Tijden en de 3voor12 live concerten?

Ergens halverwege 2006 moet het zijn geweest, dat ook de VPRO van de Real-codecs afstapte en de gemiste uitzendingen ging aanbieden als... ASF-streams, met Microsoft codecs. En recenter: Windows Silverlight. Kortom, van de regen in de drup. Nog steeds gesloten formaten, die je slechts met veel kunst en vliegwerk in een Linux-omgeving aan de praat krijgt.

Maar met de opkomst en groei van Ubuntu werd ook het multimedia-pad wat meer geëffend, in Linux. Zo is daar voor de behoeftige gebruiker een uitgebreide help-pagina: Ubuntu Community :: RealPlayer Installation Methods.

Als u nog niet de allerlaatste Ubuntu-versie (10.10 - codename: Maverick Meerkat) draait, is de Medibuntu-methode een aanrader. Zie: Install ''realplayer'' from the Repositories (Lucid & earlier).

Het enige wat ik daarna nog niet aan de praat had, was de RealPlayer plugin voor Firefox. Dat kan liggen aan het feit dat ik een 64bit-versie van Ubuntu heb en de 32bit-Real-plugin dat niet lust. De stand tot nu toe: ik klik op de video-link, waarop het popupscherm start waarin Totem het probeert over te nemen. Die stopt er vervolgens doodleuk mee. Vanuit het leeggebleven schermpje kopieer ik dan de URL (rechtermuisknop > copy location), om deze vervolgens in RealPlayer te plakken (File > Open location).

Ja, ja, het blijft een beetje behelpen. Maar ik heb wel beeld.