Onderhuidse gevoelens

Vandaag bericht Webwereld dat de Spaanse Baja Beach Club de rekeningen van vaste klanten gaat bijhouden via een onderhuids geïmplanteerde chip.

chip ter grootte van een muntjeDe meeste reacties op dit bericht zijn verontwaardigd. Eén inzender probeert zichzelf nog in slaap te sussen door de zaak af te doen als een publiciteitsstunt. Die heeft de website van de leverancier van deze Radio Frequency Identification-technologie (RFID), VeriChip, waarschijnlijk nog niet goed bestudeerd...

Terecht wordt ook een vergelijking getrokken tussen de introductie van pinpas en dit soort persoonsgebonden, in het lichaam aangebrachte chips: wie in eerste instantie dacht de pinpas uit principiële overwegingen niet te gaan gebruiken, kwam daar op den duur van terug. Deelname aan het betalingsverkeer werd wel erg ingewikkeld zonder electronische betaalmiddelen. Zal dit nieuwe middel hetzelfde stille acceptatie-traject doorlopen? Je wilt niet, maar je moet wel? Angstaanjagend scenario.

De combinatie van een pinpas en een mobiele telefoon levert al meer dan voldoende informatie om de meeste personen tot op 100 meter nauwkeurig permanent te kunnen traceren. De persoonsgebonden chip maakt deze natte droom van de inlichtingendiensten compleet.

Welcome to 2004