Uruguay, lekker Europees

De NOS had afgelopen zaterdag in het 22.00 uur journaal een item over de emigratiebeurs. Niet alleen Canada, Zweden en Noorwegen waren er vertegenwoordigd, ook Uruguay. De ambassadeur legt uit waarom:

Mogelijk dat het korte interviewfragment wat ongelukkig geknipt is. Op de 'emigratiebeurs' blijft het niettemin een wrang citaat. De niet-Europese bevolking van Uruguay - inderdaad een heel klein deel - bestaat voornamelijk uit afstammelingen van Afrikaanse slaven. Maar waar is de inheemse bevolking van Uruguay dan gebleven?

Die Latijns-Amerikaanse indianen, de Charrúa, zijn uitgemoord door de Spaanse veroveraars, omdat ze teveel tegenstand boden en daarnaast als een volk van jagers/verzamelaars niet interessant waren om handel mee te drijven. Het grootste deel van de Charrúa werd vermoord in de 17e eeuw of geveld door ziekten die de Spanjaarden meebrachten. Wat er nog van het volk over was werd nog in 1831 bij het riviertje Salsipuedes in een hinderlaag gelokt en afgeslacht door José Fructuoso Rivera, de man die zich de eerste president van Uruguay mocht noemen.

Voorwaar een trieste geschiedenis om op terug te blikken. Van 1973 tot 1985 ging Uruguay overigens gebukt onder een militaire dictatuur. Zo'n 10% van de 'Europese' bevolking ontvluchtte aan het begin van deze periode het land. Geen wonder dat het "Zwitserland van Latijns-Amerika" wel wat mensen kan gebruiken. Maar dat kan ambassadeur Mora Medero natuurlijk ook niet allemaal in drie zinnen uitleggen.

Een goed overzicht van de politieke en economische geschiedenis van Uruguay biedt Uruguay: A Country Study (Rex A. Hudson and Sandra W. Meditz, ed., Washington 1990), een uitgave van de Library of Congress.

Ook Wikipedia biedt een lezenswaardig artikel: History of Uruguay

Hendrick Ottsen - Rio de la Plata
Hendrick Ottsen - Bewoners van Rio de la Plata

In diezelfde Wikipedia kom je ook bovenstaande afbeelding tegen van indianen in het gebied van de Rio de la Plata, het latere Uruguay. De plaat is afkomstig uit het gedrukte logboek van Hendrick Ottsen, een Nederlandse schipper die in 1598 uit Nederland vertrokken was en tijdens een tocht vol ontberingen langs de Zuid-Amerikaanse kust met zijn schip de Silveren Werelt tevergeefs uit handen van de Portugezen probeert te blijven.

In 1601 komt Ottsen terug in Nederland en publiceert twee jaar later een verslag van zijn ervaringen. Het complete manuscript, met nog meer fraaie platen, is online te bewonderen bij de Library of Congress: Iovrnael oft daghelijcx-register van de voyagie na Rio de Plata, ... (Amsterdam, 1617, 2e druk). Of met het blote oog, in de Koninklijke Bibliotheek (1603, 1e druk).