Appel en klokhuis
Sinds de lancering van Mac OS X in 2001 heeft de firma Apple de liefde verklaard aan open source. De kern van Mac OS X is nu op UNIX gebaseerd, heet Darwin en leunt zwaar op het open source besturingssysteem FreeBSD. "UNIX based, solid as a rock", aldus de Apple marketeers.
Bij concurrent en monopolist Microsoft gruwen ze van open source. Daar worden hardnekkige pogingen gedaan het hele model van open source ontwikkeling van binnenuit uit te hollen. Door het begrip open source opnieuw te definiëren, moet het vanzelf aan betekenis verliezen. Een strijd op diverse fronten: van de taal tot de 'hearts and minds' van de consumenten.
Met de opening van Apple naar de open source gemeenschap verschijnen er allerlei nieuwe mogelijkheden aan de horizon. Software voor gratis, ontwikkeld door enthousiaste programmeurs met een Apple-, Linux- of BSD-achtergrond. Kortom, UNIX in de breedste zin des woords. Maakt u zich overigens geen illusies, er wordt nog steeds flink geld verdiend bij Apple, met Mac OS X. Maar het vrijgeven van delen van de broncode van besturingssysteem en software biedt allerhande mogelijkheden om aardige programma's voor het Mac-platform (om) te bouwen.
Een voorbeeld van zo'n vrij verkrijgbaar stuk software is het fotobewerkingsprogramma Seashore. Compact, probleemloze installatie, eenvoudige bediening. Gebaseerd op het veel uitgebreidere pakket Gimp, maar gestript van elke overbodige franje. Handzaam en effectief. Met een inzichtelijke broncode voor de nerds. Kom daar maar eens om, bij Microsoft.