Kerk op het Net - Vraagstelling

Mijn vraagstelling in deze scriptie is tweeledig:

  1. Welke benadering kiezen de christelijke kerken ten aanzien van de toenemende invloed van de digitale informatie- en communicatietechnologie en die van internet in het bijzonder?
  2. Wat zijn de achterliggende theologische visies in de kerkelijke benadering van de digitale communicatie? Biedt de door de kerken gekozen communicatieve invalshoek genoeg ruimte om werkelijk oog te hebben voor de mogelijkheden en risico's die de informatie- en communicatietechnologie en internet in het bijzonder met zich mee brengen?

Door een gebrek aan overzicht lopen de kerken kans belangrijke mogelijkheden in deze nieuwe vorm van communicatie over het hoofd te zien. Nu zowel de commerciële exploitatie van internet als de ontwikkeling van nieuwe technische internettoepassingen een grote vlucht nemen, wordt het zicht meer en meer bemoeilijkt. Ook is er het gevaar dat concrete beperkingen en risico's van de digitale communicatie niet tijdig worden onderkend. Het is van groot belang dat de kerken zich bij deelname aan deze nieuwe vorm van communicatie zeer zorgvuldig oriënteren.

Een kritische en strategische aanpak is in het gebruik van dit nieuwe medium onmisbaar. Er zijn tal van vragen te stellen over de omgang met de informatie- en communicatietechnologie. Om er enkele te noemen: welke belangen spelen er precies op het terrein van de informatie- en communicatietechnologie, economisch en politiek? Wat voor invloed heeft de snel terrein winnende digitale communicatie op de mens? Wat zijn de nieuwe aspecten van de communicatie via internet? Is er een ethische component te ontdekken in de besluitvorming over de rol van de ICT in de samenleving?

Er dienen zich meer vragen aan dan er in eerste instantie behandeld kunnen worden, wanneer het onderwerp van de digitale communicatie via internet in de kerken ter sprake komt. Ik zal in deze scriptie proberen aan te tonen dat er naar mijn mening meer besproken moeten worden dan de vraag hoe de kerk haar boodschap via dit nieuwe medium bij de mensen kan brengen. Internet is als medium nieuw omdat het principieel verschilt van de tot nu toe bekende publieke media als radio en televisie. Zowel radio als televisie zijn media die worden gekenmerkt door eenrichtingsverkeer. Internet biedt als medium mogelijkheden voor nieuwe vormen van communicatie, die in meerdere richtingen tegelijk plaatsvindt. Er liggen bijzondere mogelijkheden op het terrein van de digitale communicatie voor een kerk die bereid is het gesprek aan te gaan met de moderne samenleving.

Tenslotte: internet is een exponent van een technische en maatschappelijke ontwikkeling die zich in een hoog tempo doorzet. Uit de geschiedenis van internet valt veel op te maken over de huidige verhoudingen en mogelijkheden die het medium biedt. Een discussie over de vraag of de plaatselijke kerkelijke gemeente wel of geen informatiepagina op het World Wide Web moet krijgen, volstaat niet, wanneer we zien welke verstrekkende gevolgen de opkomst van de informatie- en communicatietechnologie voor de samenleving heeft. Willen de kerken zicht blijven houden op de huidige ontwikkelingen in de communicatie en de toegang tot informatie, dan zal een grondige bezinning moeten plaatsvinden. Ik hoop met deze scriptie een dergelijke bezinning te ondersteunen.