2.7 Het weven van een Word Wide Web

Tim Berners-Lee, een computerprogrammeur aan het Zwitserse Centre Européenne pour la Recherche Nucléaire (CERN), bestudeert in 1991 de vraag hoe het mogelijk gemaakt kan worden om informatie te verspreiden via een netwerk dat bestaat uit verschillende soorten computers die ook weer gebruik maken van verschillende besturingssystemen. Enkel door een oplossing voor dit probleem zou het mogelijk worden onderzoeksdocumentatie op een efficiëntere wijze onder de onderzoekers van CERN te verspreiden. Berners-Lee was op zoek naar een universeel en gemakkelijk toegankelijk formaat om informatie aan te bieden. Hij begint aan de uitwerking van een protocol dat grote overeenkomsten vertoont met het 'docuverse'-concept van Theodor Nelson. Berners-Lee geeft zijn project de naam 'World Wide Web', omdat in zijn voorstelling een web kan ontstaan van onderling verbonden documenten, dat zich over het hele internet en de wereld uitstrekt.

In 1992 ontdekt een student computerkunde aan de Universiteit van Illinois, Marc Andreessen, bij zijn werk in het universitaire Super Computer Center, het World Wide Web van Berners-Lee. Dit web bestaat dan nog slechts uit enkele met elkaar verbonden plaatsen, en is slechts moeizaam te gebruiken. Andreessen en enkele van zijn collega-programmeurs komen op het idee om de gebrekkige presentatie van dit in hun ogen vernieuwende concept te verbeteren. Zij schrijven een programma om de pagina's van Berners-Lee's web op een grafische wijze toegankelijk te maken. Dit programma, dat Mosaic gedoopt wordt, is bedoeld als een meer op het menselijk gebruik toegesneden toepassing. Mosaic legt de basis voor latere commerciële web-browsers als Netscape Navigator en Microsoft Internet Explorer.

Met de toepassing van grafische bladerprogramma's (browsers) voor het Web, neemt de populariteit van dit internetonderdeel snel toe. Zeker wanneer commerciële ondernemingen rond 1995 het World Wide Web beginnen te ontdekken als reclamemedium, groeit het aantal websites in een razend tempo.

Afbeelding 3:   Groei van het World Wide Web, 1993-1999
Afbeelding 3: Groei van het World Wide Web, 1993-1999
(zie ook: http://www.zakon.org/robert/internet/timeline/)